Ragdoll - trouwe knuffelvriend met blauwe ogen


Bron foto: ORCA

De Ragdoll is een relatief jong kattenras die ontstaan is in de jaren 60 in Californië (US). De eerste fokker van dit ras was Ann Baker. Ze had een Angora-achtige witte kat genaamd Josephine. Met haar, als grondlegger van het nieuwe ras, is zij gestart met het fokproces van een nieuwe grote, langharige kattenras met een zachte persoonlijkheid en prachtig blauwe ogen. Het ras werd pas in de jaren negentig officieel geregistreerd, maar is zeer snel enorm populair geworden.

Ook bij onze cattery besteden wij extra aandacht aan de selectie van de fokdieren op basis van hun persoonlijkheid, uiterlijk en gezondheid. Nadat de kittens geboren zijn, wordt het versterkt door ons actieve socialisatie programma en zorgvuldige selectie van hun nieuwe eigenaren die in staat moeten zijn op verantwoorde wijze de kittens op te voeden en te houden.

Persoonlijkheid

De Ragdoll is zeer sociaal en heeft een zachte en liefdevolle persoonlijkheid. Uiteraard is elke Ragdoll een individu met een eigen persoonlijkheid, die ontwikkeld is op basis van genetisch aanleg, gezondheid en levenservaring. Ze zijn zeer nieuwsgierig en dol op spelen. Katten zijn van nature eenlingen, maar Ragdolls zijn echt een uitzondering!  Ze schenken veel vertrouwen aan hun baasje en gaan het liefst zijn/haar iedere stap achterna. Een Ragdoll heeft namelijk een sterke behoefte aan sociaal contact en hecht zich snel aan zijn menselijke familieleden, die logischerwijs niet altijd thuis kunnen zijn. De Ragdoll mag een soortgenoot als speelkameraad ook niet missen, reden waarom onze kittens het huis zoeken waar ze niet zonder toezicht naar buiten kunnen en kunnen opgroeien met andere katten en/of katvriendelijke honden.

Uiterlijk

De Ragdoll heeft een gespierd, lang lichaam en is goed te herkennen aan de zachte middellange “fluffy” vacht zonder ondervacht. Het knuffeleffect wordt versterkt door de extra lange kraag rond de hals. De oren met afgeronde puntjes zijn middelgroot en staan ver uit elkaar. Nog een kenmerk van Ragdolls zijn hun felblauwe ogen en hun flexibele lichaam die ze volledig kunnen ontspannen. Ragdoll is vertaald van het Engels - een lappenpop. Als je een Ragdoll oppakt en die is ontspannen dan hangt hij slap als een lappenpop.

De Ragdoll is een groot kattenras, poezen kunnen tot 6,5 kilo wegen, katers tot 9,5 kilo. Het duurt relatief lang voordat een Ragdoll kitten zijn uiteindelijke grootte bereikt. Dit ras is volwassen vanaf 3 tot 4 jaar. Wil je meer weten over de rasstandaard en waar de keurmeesters opletten? Klik dan hier.

Vachtkleur

De Ragdolls vallen onder de zogenaamde Point-katten. De Points bevinden zich alleen op het gezicht, de oren, benen en de staart. De Point-kittens worden wit geboren en ontwikkelen pas na drie tot vier jaar hun uiteindelijke kleur.

Kleuren

Bij de Ragdolls zijn zes verschillende kleuren toegestaan:

 1. Seal (zwart/donkerbruin point),
 2. Blue (grijs/staalblauw point),
 3. Chocolate (lichter dan Seal pint),
 4. Lilac (zeer licht Blue point),
 5. Red point 
 6. Cream (lichtere kleur Red Point).

Bron:Cat-Word

Aftekeningen

De drie officiële aftekeningen heten Colourpoint, Mitted en Bicolor:

 • Colourpoint:  heeft een compleet masker, dit betekent dat masker, oren, poten en staart gekleurd zijn. De kraag is meestal iets lichter dan de rest. Een colorpoint mag geen witte vacht hebben.
 • Mitted: Mitted Ragdolls hebben naast de Point-tekening een witte kin en soms witte strepen op de neus. De voetzooltjes zijn roze en de voorpoten hebben witte slofjes en de achterpoten witte laarsjes. De kin en borst zijn wit.
 • Bicolor:  heeft een masker in de vorm van een omgekeerde V die begint op het voorhoofd en eindigt aan de aanzet van de staart. De voetzooltjes zijn roze en de poten zijn wit, dit wordt weleens ook “high mitted” genoemd.

Patronen

De vacht van Ragdoll kan nog drie verschillende patronen hebben:

 1. Tabby/lynx (streepjes),
 2. Tortie (poezen met combinatie van meerdere kleurden)
 3. Torbie (combi van Tabby en Tortie).

Gezondheid

Ragdolls hebben ook qua gezondheid weinig problemen of complicaties. Helaas zijn Ragdolls niet uitgesloten van een aantal erfelijke ziektes, reden waarom uitsluitend gefokt mag worden met regelmatig en volledig geteste dieren.   

Met name hypertrofische obstructieve cardiomyopathie (HCM) kan voor komen. Dit is een van de meest voorkomende hartaandoeningen bij katten. HCM treedt op bij een verdikking van de hartspier en moet door een jaarlijkse (!) echo gecontroleerd worden. Hiernaast is het raadzaam ook genetische tests voor HCM uit te laten voeren. De fokdieren van onze cattery worden gematcht op inteelt, bloedgroep en uitgebreid getest op HCM (DNA en jaarlijkse echo), PKD/CIN (DNA en echo), FeLV en FIV (bloedonderzoek).

Klik hier voor een volledig overzicht van de testresultaten van onze fokdieren.

Met een gezonde Ragdoll kun je je verheugen op 12 tot 15 gelukkige jaren samen.